Hírek

Olvasson a füstjelekből

Olvasson a füstjelekbőlA kipufogófüst színe részben elárulja, hogy milyen problémái lehetnek az autó motorjának. Szakértővé nem válik ettől a cikktől, de szerelője számára hasznos lesz, ha elmondja mit látott.

Mire utalhat a kipufogógáz színe? 

A kipufogófüst színe gyakran lehet árulkodó jel az autó meghibásodásánál. A leggyakoribb elváltozás talán a kék és a fekete kipufogó füst, de találkozhatunk szürke és fehér füst színekkel is, amelyek más-más hibajelenségekre utalhatnak.
Mielőtt még a színkódokra térnénk: elsőként a füst mennyiségét figyeljük meg. Minél idősebb és kopottabb egy motor, annál inkább füstöl. Azt azonban észre kell vennünk, hogy mikor „egészséges” avagy szokásos mennyiségű a füst és mikor változik füstködé az autónk mögötti légtér indításkor vagy komolyabb gázadást követően.
Ha például dízel jármű esetén komolyan kormol az autó, akkor mindenképpen érdemes szervizhez fordulnia. A korom ugyanis a turbó egyik olyan ellensége, ami képes a lamellákat tönkretenni. Lehet, hogy csak porlasztócsúcs beállításra lesz szüksége és százezres kiadástól kímélheti meg magát.
A sok füst tehát sohasem jó jel, de nézzük sorban a színskálát:

Ha a kipufogó füst színe kék

A kék kipufogófüst egyértelműen arra utal, hogy kenőolajat éget el a motor. Abban az esetben, ha a motorolaj az égéstérbe jut, ott az üzemanyaggal együtt elég, a kipufogóból mélykék füst távozik. Ez első sorban a szelepszár, a szelepvezető vagy dugattyúgyűrű kopására utal.
Ilyenkor az autójában megnövekedett olajfogyasztást is tapasztalhat. Ez egyrészt környezetszennyező, de az olajfogyasztás növekedése az autó fenntartási költségeinek növekedésével is jár, így mindenképp érdemes minél hamarabb elhárítania a problémát.

A kék kipufogófüst a fent említett alkatrészek kopásán kívül a turbó meghibásodására is utalhat. A turbófeltöltő ilyenkor javításra vagy cserére szorul annak érdekében, hogy a kellemetlen hibajelenség és a vele járó költségek megszűnjenek. A turbó élettartalma nagyban függ az ön szokásaitól. Egy turbós motorra mindig oda kell figyelnie, hiszen (szívómotoros társaihoz képest) gyakrabban kell benne olajat cserélni, és a légszűrő gyakori cseréje is fontos, hiszen csak így jut el turbójába akadálytalanul a sűrítendő levegő.

Ha a kipufogófüst színe hollófekete

A fekete kipufogófüst sok esetben a turbófeltöltő meghibásodására utalhat. Ha ilyen színű a távozó végtermék az autónál, valószínűsíthető, hogy a turbónyomás nem elégséges. A szakszerű segítség a probléma diagnosztizálásában, és a turbó javításában, esetleges cseréjében is szükséges lehet.
Amennyiben a fekete kipufogófüst mégsem a turbó meghibásodása miatt keletkezett, érdemes felülvizsgálni a levegőszűrőt is – a légszűrő eltömődése is okozhat ilyen tüneteket. Ekkor a légszűrő tisztítása vagy cseréje megoldhatja a problémát!
A fekete kipufogófüst harmadik leggyakoribb oka, hogy a kipufogócsonkba idegen anyag kerül. Ilyenkor a kipufogócsonk teljes tisztítása, az idegen test eltávolítása jelenthet megoldást.

Ha a kipufogófüst színe szürke

A szürke kipufogófüst okainak feltárása hosszabb folyamatot vehet igénybe, több mindenre is utalhat.

A szürke füst „turbógyanús”, utalhat a turbófeltöltő hibájára is. Az olajfogyasztás lehet a szürke füst egyik összetevője. Ha szürke füstölést tapasztal, mindenképpen kezdje el rendszeresen ellenőrizni a motorban az olajszintet. Ha a kenőolaj szintje nem változik, akkor még az automataváltó olaj égésére is utalhat. De a jelenség oka lehet beragadt PCV szelep (pozitív forgattyúház szellőztető szelep) is, ami a nyomás megnövekedése miatt szintén okozhat olajszivárgást. Ha a fentiek vizsgálatakor nem derül tehát fény a hiba okára, érdemes a turbót átvizsgáltatnia!

Ha a kipufogófüst színe fehér

Olvasson a füstjelekbőlFőleg benzinmotoroknál gyakorta tapasztalhatjuk, hogy a kipufogóból indítás után fehér, vékony füst csík távozik. Ez természetes jelenség, ilyen esetben nem kell azonnal szerelőhöz indulni. Egyszerű a jelenség oka: a kipufogórendszerben kicsapódott pára okozza. Ha hasonlót tapasztal autójánál, érdemes pár napon át figyelnie. Hosszabb járatás esetén, ahogy a motor és a kipufogórendszer is bemelegszik, a vékony fehér füstnek meg kell szűnnie.
Ha viszont sűrű fehér füst távozik a kipufogórendszerből – és a hibajelenség nem változik rövid időn belül – érdemes felkeresni a szervizt, szerelőt. A sűrű fehér füst távozása a hűtőfolyadék égésére utal - tehát nagyrészt vízgőz.
A hűtőfolyadék elégése pedig egy olyan hibajelenség, amely akár súlyos problémára is utalhat: a sérült hengerfej, megrepedt motorblokk is okozhat ilyen tüneteket, de minimum tömítések cseréjét el kell végezni minél hamarabb. Hűtővíz híján, vagy ha a hűtővíz az égéstérbe vagy a kenőolajba is bejut akár a motor végét is jelentheti rövidesen, de a megváltozó viszkozitású kenőolaj előtte lehet, hogy a turbót nyírja ki első figyelmeztetésként…

A felszálló fehér füst az ön számára sajnos nem konszenzust jelent, hanem sürgős szervizlátogatást.

Tudjuk, hogy ezek a színkódokkal kevés örömöt tudtunk most átadni, de az időben felismert hibával és annak kijavításával komolyabb kiadásoktól kímélheti meg magát.
Ha nem biztos benne, hogy autója csak normális mértékben füstöl, inkább mutassa meg autószerelőjének. Ha pedig turbóhibára gyanakszik, forduljon hozzánk!

Kérdése van? Forduljon hozzánk bizalommal, hívja a 06 20 9785 972-es telefonszámot! Állunk rendelkezésére.