Hírek

Érdemes-e utángyártott turbót vásárolnia?

Eredeti vagy utángyártott turbóA Felcsiki Turbónál mindig figyelünk az ügyfél pénztárcájára és arra is, hogy milyen szituációban használja járművét. Javítunk turbókat, ha az ügyfél kívánja kiszolgáljuk utángyártott turbóval is  és természetesen gyári eredeti turbóval is. Nem áll tehát anyagi érdekünkben egyetlen módozat ellen vagy mellett sem letenni a voksunkat. Vagyis mégis. Szeretnénk újabb elégedett vevőket, ezért olyan megoldást javaslunk turbó problémával hozzánk forduló ügyfeleinknek, melyekkel elégedettek lesznek, nem hozzák vissza hozzánk panasszal turbójukat. Ahogy Henry Ford mondaná a helyünkben: Arra törekszünk, az ügyfél jöjjön vissza, ne a turbó….

Természetesen szívesen állunk rendelkezésére telefonon is tanácsainkkal!
Kérjük, hívjon minket  06-20-9785-972 számon, vagy jelezze érdeklődését IDE kattintva!

Nézzük meg tehát, turbó vásárlás esetén az eredeti vagy az utángyártott turbót javasolja a szakember?

Általánosságban nem is lehet egyértelmű, minden esetre érvényes szabályt követni turbó vásárlása esetén.  Mindig az adott helyzettől függ, hogy mikor hozunk jó döntést. Sok különböző tényező befolyásolja a döntésünket. Pl. a termék félesége, annak ára, termék számunkra való fontossága, kinézete, anyagi lehetőségünk, mennyi ideig és milyen gyakorisággal kívánjuk használni, szeretnénk megmutatni vagy eltitkolni az eredetét stb.

Habár az ár csak egy tényező a képletben, de tapasztalataink alapján nyugodtan kijelenthetjük:

Az eredeti gyári turbó minősége mindig jobb.
Hogy megéri-e az árkülönbséget a minőségi különbség, ezt kell mérlegre tennünk.

Okozhat-e problémákat a gyengébb minőségű turbó?

Vizsgáljuk meg a kérdést abból a szempontból, hogy az olcsóbb alkatrész használata autónkban okozhat-e problémát.

Itt különbséget kell tennünk, hogy milyen alkatrészről van szó. Befolyásolja-e az autó használatát, baleset veszélyes-e, egyszerű-e a cseréje, a rövidebb élettartam lényeges-e, ugyanazt a funkciót képes-e teljes mértékben ellátni, mint az eredeti stb.

Egyes alkatrészek esetében (pl. kapcsolók, karosszéria elemek, ékszíjjak, légkondicionáló kompresszor, fűtőmotor stb.) nincs lényeges hátránya az utángyártott termékek használatának. Sőt, egy hibátlan karosszéria elemet a bontóból is nyugodtan el lehet hozni.

Más a helyzet a primer biztonsági alkatrészek esetében. (pl. féktárcsa, fékbetét stb.) Itt már komolyan meg kell gondolni a döntés előtt, annak következményeit.

Nézzük mi a helyzet a turbófeltöltő vásárlása esetén!

A turbófeltöltő több szempontból is eltérő a többi autó alkatrésztől. Az egyik leglényegesebb: amíg a turbó működik, addig az autó is tud haladni. Ha elromlik, az autó megáll!

Kérdés az, hogy ez hol és mikor következik be?
Egy biztos: mindig rosszkor, rossz helyen.

A turbófeltöltő cseréje

A cseréje összetett: az autót szervizbe kell vontatni, sok egyéb alkatrészt is le kell szerelni, hogy a turbóhoz hozzá lehessen férni. Általános esetben maga a turbó csere ideje csak töredék idő, ahhoz képest, hogy mennyi mindent kell még mellette szerelni és cserélni.

Más alkatrészeket is ki kell cserélni. (pl. olajszűrő, levegő szűrő stb.)

Egyéb szerelési munkákat is el kell végezni. (pl. belsőhűtő tisztítása - kimosása stb.

Szóval nem egyszerű dolog. Mindezeket a dolgokat is figyelembe kell venni a vásárláskor.

A turbó cseréje vagy javítása tehát nem két mozdulat sajnos. 

Mit okozhat egy gyengébb minőségű, olcsóbb utángyártott turbófeltöltő használata?

Itt nem csak a gyengébb anyagminőségre és megmunkálásra kell gondolni, hanem az ezekből adódó rosszabb turbóteljesítményre is, mely lényegesen befolyásolja a motor használatát, annak teljesítményét is.

Nagyobb üzemanyag fogyasztás

Gyári üzemi és országúti tesztek 10% – 22%-kal magasabb üzemanyag fogyasztást mutattak. A látható mérési eredmény abszolút értékét ( Lit/100 km. ) teherautó üzemeltetése esetén mérték, da százalékos arányai - a tesztek alapján - személyautó esetében is pontosan ugyanezek.

Eredeti vagy utángyártott turbó üzemanyagfogyasztása

Rövidebb turbófeltöltő élettartam

Gyári tesztek alapján bizonyított, hogy az utángyártott turbófeltöltők élettartama rövidebb, mint az eredeti gyári turbóké.

Kisebb motor teljesítmény

Az gyengébb minőségű turbófeltöltők használata során a motor teljesítménye 11%-20%-kal csökken. Teszt mérés eredménye:  a motor teljesítménye 200Le helyett csak 176 Le volt.

Vizsgáljuk meg valójában mennyibe kerül egy gyári eredeti és egy utángyártott turbófeltöltő használata.

Eredeti vagy utángyártott turbó átlagköltségei

A diagramból egyértelműen látható, hogy az utángyártott turbófeltöltő használata nagyobb költséget, több bosszúságot
és több időráfordítást jelent.
Ön az utángyártott turbó vásárlásakor megspórol valamekkora összeget, amit a megnövekedett üzemanyagfogyasztással (hiszen
ugyanazt a teljesítményt egy gyengébb hatásfokú turbóval csak jobban nyomva a gázpedált kapja meg) bőven ott fog hagyni a
benzinkúton.
Ebben az esetben tökéletesen igaz: Az olcsóbb a drága!
Az üzemeltetés azonban csak az érme egyik oldala. Van ami fontosabb a pénznél.