Gyakran ismételt kérdések

GYIK
Honnan ismerem fel, hogy valóban elromlott a turbóm?

A modernebb autók elektronikája figyeli a motor egészének működést, ideértve a turbót is. Ha az autója szerviz módba vagy vészüzembe kapcsol, akkor mielőbbi szervizlátogatást javaslunk, ahol a hibakódból kiolvasható a turbó meghibásodása is.
Nagyon fontos: lehet, hogy az autóját újraindítva hidegen nem jelentkezik a turbó hibajelensége, de ez nem jelenti azt, hogy megszűnt. Ne kockáztasson, mert a hibásan működő turbó közel 1000 fokos kipufogógázzal dolgozik. Az egész motor tönkre mehet, ha a szó szerint tűzforró turbó megáll vagy éppen szétrobban.

Értem, de milyen jeleket tapasztalhatok, csak úgy fülre meg szemre?

Egy modern turbó hangját nem kellene hallania a kormány mögött. Ha folyamatosan hallja, hogy a turbó fütyül – már indítás után is közvetlenül - akkor már érdemes megvizsgáltatnia szakemberrel. Lehet, hogy csak egy cső lyukadt ki, és „fillérekből” megoldható a javítás, de ha nem foglalkozik vele, rövidesen sokkal többe fog kerülni. A turbó nagyon érzékeny szerkezet, a tömítettségére és a kenésére nagyon oda kell figyelni.
Ha a turbót szakaszosan hallja fütyülni, akkor az is jelenthet koszolódást a sűrítő oldalon, amit minél előbb ki kell tisztíttatni. A folyamatos turbófütyülés is jelezhet komolyabb gondot.
Ha az autója hirtelen érezhetően veszít teljesítményéből annak is számos turbóhiba állhat a hátterében. Jó esetben csak valamilyen dugulás vagy tömítetlenség lép fel. Esetleg változó geometriájú turbóknál vezérlőszelep szabályzást kell végezni. Ezek az optimista forgatókönyvek.
Rosszabb esetben lehet, hogy a forgórész hibásodik meg. Ekkor sajnos komolyabb kiadásra kell készülnie. Ha az autója ezzel párhuzamosan üzemmelegen is fekete kormos füstöt termel, akkor az valószínűleg a turbóban is nyomot hagy – minél korábbi szervízlátogatást javasolhatunk ilyen esetben is.

Kicseréltetem a turbót, és akkor minden rendben lesz?

Sajnos nagyon nem! Alapvető fontosságú, hogy a turbó magától szinte sosem romlik el. A motorban meg kell keresni az okot, ami miatt a turbó meghibásodhatott. Szívesen állunk szervizének is rendelkezésére, hogy a hibás turbó szétszerelése után megmondjuk, merre érdemes keresni a hibát a motorban.
A skála nagyon széles, a légbeömlőktől a légtömeg mérőn keresztül a kenési rendszerig, a kipufogókon át a vezérlő elektronikáig sok mindennel kell számolni. Ha a meghibásodáshoz vezető ok nincs feltárva, az új turbója is az előző sorsára juthat.

Oda kell mennem az autómmal, hogy megcsinálják?

Nem. Habár Budapesten a IX. ker Hentes utcában található velünk szemben egy autószervíz, ahol akár kívánságára a turbóját ki és beszerelik. A Turbószerviz Felcsiki csak magának a turbóegységnek szervizelését végzi speciális gépparkkal, autót nem szerelünk. Turbóját az ön által választott autószerelő vagy szerviz fogja ki és beszerelni, hozzánk csak turbóját kell eljuttatnia személyesen vagy futárral.

A Turbószervíz Felcsiki olcsóbb vagy drágább, mint a többi?

Gyári hátterű szervizként látjuk el a Garrett és a Holset turbófeltöltők javítását. Ennek a két gyártónak a termékei az utóipar meghatározó hányadában jelen vannak. Mivel ezektől a gyáraktól közvetlenül kapjuk az új vagy gyári felújított turbófeltöltőket és az alkatrészeket is. Így a legkedvezőbb árakat tudjuk garantálni önnek.

Még sosem hallottam olyan autóról, hogy Garrett, az tényleg valami márka?

Igen, tényleg. Az utóbbi évtizedekben a Forma1-től az IndyCaron át a WRC-ig bezárólag minden autóverseny szériában használnak Garrett turbótöltőket. A Le Mans-i 24 órás versenyeken 2017-ben és 2018-ban győztes Porsche és Toyota versenyautókat is Garrett turbók röpítették.

És mi van, ha az én autómba más márka való?

Az esetek 90%-ban azonnal polcról képesek vagyunk kiszolgálni az igényeit. Ha nem található meg nálunk az ön járművébe való turbó, meg fogjuk mondani hova-kihez érdemes fordulnia.

Mennyi idő alatt tudják megjavítani az autómat?

Az autóját az autószerviz fogja megjavítani, mi a turbóját fogjuk formába hozni. Ha új vagy felújított turbóra van szüksége és 15 óráig megrendeli nálunk, akkor a futártól ön vagy szerelője másnap átveheti.

Ha turbóját javítanunk vagy felújítanunk kell, akkor várhatóan 3 napot vesz igénybe a folyamat.

 • 1 nap amíg a futár elhozza turbóját
 • 1 nap ami alatt megjavítjuk vagy felújítjuk
 • 1 nap amíg a futár visszaviszi
Mekkora garanciát vállalnak?

Szolgáltatásainkért valamint az általunk forgalmazott turbófeltöltőkre és alkatrészekre vonatkozóan a 249/2004 ( VIII.27 ) Korm. rendelet alapján vállalunk jótállást.
Felújított turbófeltöltő esetén az általunk végzett javítási munkáért, valamint a javítás során beépített alkatrészekért vállalunk jótállást a következők szerint:

 • Személygépkocsiknál: 6 hónap vagy 6 000 km (attól függően, hogy melyik következik be előbb)
 • Tehergépkocsiknál: 6 hónap vagy 10 000 km (attól függően, hogy melyik következik be előbb)

Új turbófeltöltő vásárlása esetén:

 • személygépkocsiknál: 1 év kilométer korlátozás nélkül.
 • tehergépkocsiknál:      1 év kilométer korlátozás nélkül.

A tőlünk vásárolt vagy javíttatott turbófeltöltőkhöz minden esetben csatoljuk

 • a beépítési előírásokat
 • a szerződési és jótállási feltételeket
 • a számlát

A jótállás feltétele,

 • a megfelelő szakműhelyben elvégzett szerelésről
 • a szerelés során beépített és egyértelműen azonosítható alkatrészekről szóló
 • hivatalos részletes számla
Feléből mennyit engedsz főnök? Nem kell papír! Okosba’ nem megy?

Például a garancia felététele a turbóról szóló számla megléte. Aki okos, ezt is megérti.